En perfekt espresso

Med espresso- och mokabryggare.

Espressobryggning skiljer sig från övriga bryggmetoder, framför allt för att man brygger under tryck. Det upphettade vattnet pressas genom det finmalda kaffet under ett tryck på runt 9 bars. Vad som är viktigt med espresso är att kaffet är nymalet och i rätt malningsgrad. Detta behövs för att espressobryggarens tryck är högre än trycket i de nymalda kaffebönorna, vilket resulterar att vattnet vinner över kaffet och tränger in i porerna och får med sig alla goda aromer.

Espressobryggaren är således viktig, så köp ingen billig elektrisk variant utan kosta på er en ordentlig. Det får man igen i smak och hållbarhet.

Man kan annars använd en enkel mokabryggare, den får man mer nytta av än en dålig elektrisk maskin. Sin mokabryggare får man lära känna lite så att man reglerar temperaturer rätt på plattan.

Espresso-bryggningsregler:
Rätt inställd kvarn så att det tar 20–25 sekunder att brygga en kopp espresso.
7 gram nymalet kaffe per kopp om 2–3 centiliter.
Rätt tryck i maskinen, cirka 9 bar på vattnet som träffar kaffet.
Rätt temperatur 90–95 grader Celsius.